De geschiedenis van de dwarsfluit

De oudste dwarsfluit die gevonden is, komt uit de steentijd. Deze fluit is gemaakt van bot. De functie is onbekend, maar er wordt wel gespeculeerd over het wegjagen van vijanden en boze geesten. Daar werd in deze tijd sterk in geloofd. Ook kan het zijn dat deze gemaakt werd om signalen door te geven en geluiden na te bootsen van dieren als hulp bij de jacht. Dit zouden functies hiervan kunnen zijn.

De reis van de dwarsfluit

De dwarsfluit verscheen voor het eerst in China. Dit gebeurde zo'n drieduizend jaar geleden. De fluit was toen van hout gemaakt. Later was deze ook te vinden in West-Europa. Negenhonderd jaar geleden deed de fluit toen haar intrede bij het muziekkorps van het leger. Hier werd de fluit ook wel eens pijp genoemd.

Innovatie door Hotteterre

Een beroemde fluitenbouwer, genaamd Hotteterre verbeterde de dwarsfluit in de 17e eeuw. Hij vond dat het tijd was voor innovatie. Dit deed hij door de dwarsfluit uit vier delen te laten bestaan. De fluit kon gestemd worden door het kopstuk uit te trekken of in te duwen. Daarnaast zorgde Hotteterre ercoor dat de toongaten van de fluit dichter bij elkaar zaten. Dit maakte het spelen een stuk eenvoudiger. Ook voegde hij een klep toe. Deze zorgde ervoor dat het laatste toongat ook gesloten kon worden. Hierdoor konden er meer tonen worden gespeeld.

De dwarsfluit nu

De dwarsfluit van nu, is niet zoals de verbeterde versie van Hotteterre. Böhm zorgde namelijk voor nog meer veranderingen om het spelen makkelijker en beter te maken. Hij ontwierp een kleppensysteem, genaamd het Böhm-systeem. Dit zorgde ervoor dat er met tien vinger volledig chromatisch gespeeld kon worden. Ook konden hierdoor de toongaten groter gemaakt worden, wat zorgde voor een betere klank en een verder bereik. Hierdoor is deze versie een stuk populairder geworden. Ook zorgde dit voor inspiratie voor andere instrumenten. De dwarsfluit heeft op deze manier veel kunnen betekenen voor de ontwikkelingen in muziek.